© © 2024 S-B-E Ltd

1 MAYİS'TAN İTİBAREN BELÇİKA'DA NELER DEĞİŞİYOR?

1 MAYİS'TAN İTİBAREN BELÇİKA'DA NELER DEĞİŞİYOR?

Bruxelles Korner

Kadir Duran 

 

1 MAYİS'TAN İTİBAREN BELÇİKA'DA NELER DEĞİŞİYOR?

 

Belçika'da 1 Mayıs'ta neler değişiyor?

1-) Yeni Park alanı

1 Mayıs’ta Brüksel Şehri sınırları içerisinde yeni bir park planı yürürlüğe girecek. Düzenleme, bazı komşu belediyelerde olduğu gibi akşam 18.00'e kadar olmayacak süre Brüksel’deki bütün belediyeler için 21.00'e kadar uygulanacak. İkinci ev aracı için ikamet kartının fiyatı 50 eurodan 110 euroya yükseltilecek. Yeni araç park planı şöyle: Bölge, dört araç park alanına bölünecek: mavi, yeşil, gri ve kırmızı. Araç Park kartı olmayanlar için gri ve yeşil bölgeler ücretli sayılacak ancak mavi bölgede park iki saat için ücretsiz olacak. Araç park diskinin ibraz edilmesi gerekecek.

2-) Proximus'ta fiyat artışları

Telekom Şirketi Proximus, Mart ayında yaptığı açıklamada, 1 Mayıs'ta fiyatlarını daha da artıracağını duyurdu. Şirket, bu yeni fiyat artışını maaşlar ve teknolojik ekipmanlar dolayı bu yükselişi belirtiyor. Proximus, Ocak ayında bir dizi paketin fiyatlarını zaten artırmıştı. Yeni tarifeyle Mayıs ayında, "Flex" ve "Epic" tekliflerinin yanı sıra "Business Flex" paketleri, yüzde 6’dan fazla artışla ayda yaklaşık 3 ile 4 euro olacak.

3-) Tüketim

Yeni kuralların yürürlüğe girmesi, Avrupa Omnibus Direktifi’nin Belçika Yasası'na yansıması olacak. Belçika tüketicilerinin daha iyi korunması için 28 Mayıs 2022'den itibaren mağazalar, indirimlerin yanına referans fiyatı yazmak zorunda kalacak. Bu, indirimden önceki 30 günlük süre boyunca satıcı tarafından görüntülenen en düşük fiyatlar.

4-) Tüketicinin ürün yorumları

Şirketlerin yorumların gerçek tüketicilerden geldiğini doğrulamak için makul ve orantılı adımlar atması gerekecek.

5-) Emeklilik Tatil primi

Resmi olarak çalışan emekli gibi her yıl Mayıs ayında, emekli maaşına artı olarak tatil primi alıyor. Bu yıl prim yüzde 2,7'artış olacak.

6-) Kriptopara

 

1 Mayıs'tan itibaren bazı servis sağlayıcılar için yeni kurallar getirildi

Belçika'da sanal ve yasal para birimleri ile ilgili belirli servis sağlayıcıların faaliyetleri düzenlenecek. Bu sağlayıcılar, mesleki onurları ve kara para aklama mevzuatına ilişkin saygılarıyla ilgili bir dizi koşullara uyacak. Sağlayıcıların (FSMA) kayıtlarına dâhil edilmesi gerekecek. Şartlar müşterileri için belirli bir koruma veya kalite şemasını garanti etmiyor.

7-) Flexi-Job sisteminde değişiklik

Flexi-Job nedir? Esnek işler, özellikle emekliler veya en az dört bölü beşinde çalışan işçiler için uygulanır. Somut olarak esnek çalışanınız işin en az dört beşinde çalışmış olmalıdır. 7 Mayıs 2022'den itibaren Flexi-İş Mevzuatında Değişimler geliyor, bir işveren X , aynı işciyi hem dört bölü beş zamanında çalıştırıp hem Flex-Job sistemi altında aynı işçiyi çalıştıramaz.

8-) BNP Paribas Fortis Ödeme planı

BNP Paribas Fortis çalışanlarının ödenmesi ayın sonunda değişecek. Ödemeler şimdiye kadar ay başında gerçekleşiyordu. Mayıs ayı seçildi çünkü hem tatil prim ücretinin ödenmesi ve başka primlerin ödenen ayı olduğu için hem primler ve maaşların ödemesiyle çakışıyor. Bu kararla ücretsiz neredeyse iki aylık maaş olacak. İki ay maaşsız sorun yaşayacak çalışanlar için bir avans sistemi düşünüldü.

Bunun yanında, BNP Paribas'ın personeline 350 euroluk "Ecocheque" verilecek. 

2022'de 250 euro ve 2023'te artı 100 euro sağlanacak.

9-) Flanders Hal-Vilvoorde bölgesinde cep telefonu kullananlara ehliyet aldırma ve ağır ceza uygulanacak

1 Mayıs ve 30 Haziran arasında cep telefonlarını kullanan sürücülere 240 ile 4 bin euroluk para cezası verilecek. Ayrıca 8 gün ile 5 yıla kadar ehliyetleri alınacak.

10-) Huzur evleri için artış

Flanders'ta bulunan bazı Huzur evleri yüzde 8,04 fiyatını endeksleyecek. Ortalama fiyat 60.80 euro yerine 65.70 euro'ya yükselecek.

11-) Wallonia

27 Nisan 2022'den bu yana koronavirus ile ilgili verilen yeni primler için 31 Mayıs'a kadar istek yapılabilir. Covid-19’dan dolayı 2022'nin ilk çeyreğinde zorla kapalı kalan şirketler için walon ödeneğini talep etmek mümkündür. Ödenek ilk çeyrekte zorunlu kapalı gün sayısına göre hesaplanacaktır. İlgili bağımsız kuruluşlar ve şirketler olan diskolar, subtropikal havuzlar, oyun odaları için çeyrek yerine tam ödenek, ETP sayısına bağlı olarak 8 bin ile 24 bin euroya kadar olacak.

12-) Seyahat

Tayland'daki en son kısıtlamaların sonu

1 Mayıs'tan itibaren aşılanmış gezginler için en son kısıtlamalar uygulanacak. Sonuçları beklerken bir otelde kendini izole etme yükümlülüğünün sonu. Ziyaretçiler, sadece en az 10 bin dolar tutarında tıbbi sigortaya ulaşmak zorunda kalacaktır. Tam bir aşılama planı veya aşılanmayan turistlerine varıştan önce üç gün içinde yapılan bir PCR testi veya beş günlük karantina uygulanacak.

13-)Seyahat: Yunanistan

Seyahat: Yunanistan'da aşılama sertifikasının 1 Mayıs-31 Ağustos 2022'den itibaren geçerliliği bitiyor. Şu ana kadar restoranlar, barlar ve dükkanlarda zorunlu olan aşı sertifikası artık Yunanistan'da talep edilmeyecek.

Maske, 1 Haziran 2022'den itibaren kapalı alanlarda artık zorunlu olmayacak.

14-) Sosyal Maaşlara Zam

Emekli ve sosyal maaşlara yüzde 2 zam yapıldı.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER