© © 2024 S-B-E Ltd

1 Mayıs’tan itibaren Belçika’da neler değişiyor?

Belçika’da yeni bir aya başlamak yine bazı değişiklikleri de beraberinde getiriyor. 1 Mayıs’tan itibaren sadece trafik cezaları değil aynı zamanda, hastaların antibiyotik ilaçlarının ek-ödemeleri de artıyor.

Bruxelles Korner

Zehra Özer

 

Antibiyotiklerde artış

Böylece 1 Mayıs'tan itibaren antibiyotik ilaçlar için hastaların eczaneye ödedikleri kendi paylarına düşen miktar (ek ödeme) artarken, birinci derece akciğer kanser hastaların en güncel tedavi yaklaşımlarından biri olan immünoterapi yani bağışıklık sistemi terapisinde ödedikleri tüm ek ödemelerinin miktarı hastalara geri iade edilecek.

Antibiyotikler için hastaların eczaneye ödedikleri kendi paylarına düşen miktar (ek ödeme) artıyor. Bu önlem Sağlık Bakanı (Open VLD) Maggie De Block’un girişimiyle geliyor. Önlemin amacında doktorların reçetelerine daha az antibiyotik ilaçlar yazmaları yatıyor, böylece hastalarında antibiyotikleri daha az talep edecekleri düşünülüyor.

Belçika antibiyotik kullanımı açısından (sanayileşip zengin olan) OECD ülkeleri arasında liderdir. Daha yüksek bir ek ödeme payı, hastaların doktorlarından antibiyotik reçetesi istemelerini engellemeli ve daha güvenli ilaçların erişimini sağlamalı. Doktorlardan antibiyotik reçetesine karar verilmeden önce diğer tedavi seçeneklerini göz önünde bulundurmaları isteniyor.

Akciğer kanser hastalarının immünoterapisi tamamen ödeniyor

Sağlık Bakanı (Open VLD) Maggie De Block aynı zamanda birinci derece akciğer kanser hastalarının immünoterapi yani bağışıklık sistemi terapisinde yaptıkları ek ödemelerinin miktarının tümünü hastalara geri iade edilmesini istiyor.

Çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri olan kanser, her geçen gün hızla artıyor. Önlem alınmadığı takdirde 2030 yılında dünyada 20 milyondan fazla kanser vakasının ortaya çıkacağı öngörülüyor. Kanserin görülme sebepleri, tedavisi ve korunma yöntemleri üzerine yapılan araştırmalar bu yeni tedavi yöntemini ortaya çıkardı. Kanserde en güncel tedavi yaklaşımlarından biri olan immünoterapi yani bağışıklık sistemi terapisinde hastaya verilen ilaçlar, kanserli hücrelere karşı savaşan normal vücut hücrelerini güçlendirerek en etkin tedavi yöntemi sağlıyor.

İmmünoterapi bugün tıpta akciğer kanseri ve cilt türü kanserleri tedavilerinde başvurulan bir yöntemdir ve kemoterapi kadar ağır bir tedavi değildir. Kemoterapi tedavisi alan akciğer kanseri hastalarında cevap verme oranı yüzde 28 civarındayken, immünoterapi tedavisinde bu oranın yüzde 45’lere kadar çıktığı belirlendi. Üstelik hastalar immünoterapi tedavisi sırasında saçlarını kaybetmiyorlar ve genellikle daha az mide bulantısı yaşıyorlar ve kendilerini çok daha az yorgun hissediyorlar, aynı zamanda  tümörlerin daha az bir hızda büyümesini sağlıyor.  

Tüketici kredisi sağlayanların bir sınavdan geçmeleri gerekecek.  

Tüketici kredisi sağlayanların 1 Mayıs’tan önce maliyenin bir denetleme hizmeti olan FSMA’dan ruhsat belgesi alabilmeleri için bir dosya hazırlayarak içeriye sunmaları gerekiyordu. Böyle bir dosyayı sunabilmenin şartlarından birisi mali ve hukuki bir eğitim aldıktan sonra, tabi tutulan sınavından başarıyla geçmeleriydi. "Geçen yılın ortasına kadar sadece birkaç yüz kişi böyle bir dosya hazırlayarak içeriye sundu, ama bu arada oluşan azalmalar tekrar çoğaldı. Biz günde yaklaşık 200 ruhsat başvurusu alıyoruz," diyor FSMA sözcüsü Johan Corthouts; " Biz geçen Salı günü durumu tekrar değerlendirdiğimizde 10. 000 başvuru dosyası saydık. Biz bu sayının Pazar güne kadar daha da artacağını bekliyoruz."  

Nisan ayının sonundan önce başvurusunu yapmış olanlar, FSMA henüz ruhsatlarını vermemiş olsa bile, 1 Mayıs'ta tüketici kredisi vermeye devam edebilecekler. Uygulamaya geçmek için son tarihi bekleyenler ise müşterilerine tüketici kredisi sunmayacaklar. Onlar sadece ruhsatlarını aldıktan sonra yeniden kredi vermeyi sağlayabilecekler. Böyle bir durumda 'kredi sağlayanların, ruhsatlarını ayarlayabilmelerinin geçiş dönemi' sona eriyor. Onlara 2015 yılının Kasım ayında ruhsatlarını almaları için onsekiz aylık bir süre tanınmıştı. Bu mevzuat tüketicilerin daha iyi korunmalarını sağlayan tüketici kredisinin yeni kuralları ile uyumludur.   

Çalışmaya uygun olmayanlara verilen yardım ödeneğinden, (halk ağzında hasta parası) bir yıllık bekleme süresinde sosyal güvenlik katkısını ödeyenler faydalanabilecek

1 Mayıs tarihinden itibaren bir rahatsızlığı yüzünden çalışmayanların (hasta kalanların) hasta parası alabilmelerine hak kazanmaları için bir önceki bekleme süresi olan altı ay yerine tam bir yıl boyunca sosyal katkı paylarını ödemiş olacaklar. Sağlık bakanı De Block’un bu önlemi son bütçe anlaşmasının bir parçasıdır ve  "sosyal güvenliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak" için yürürlüğe geçti.

Geçen yılın sonlarında, Belçika’da yaklaşık 370.000 uzun vadeli hasta personel ve serbest çalışanlar vardı. Sadece bunlara yılda yaklaşık 5 milyar euro değerinde hasta paraları ödendi. 1 Ekim’den beri uzun vadeli hasta kalanlar gerçekten hasta olduklarını veya çalışmaya uygun olmadıklarını belirlemek için daha sıklıkla muayinelerden geçmek zorundalar. Uzun vadeli hasta kalanlar 1 Mayıs'tan itibaren sadece, sosyal güvenlik katkı paylarını tam olarak bir yıl boyunca  ödemeleri durumunda hastalık ödeneğini almaya hak kazanmış olacaklar. Bu bekleme süresini muaf eden güvenebileceğiniz birçok kategoriler vardır, diye açıklıyor Block. Böylece yenice çalışmaya başlayan okulu terkedenler veya mezun olanlar hemen bekleme süresini doldurmadan hastalık parasından faydalanabilecekler.

Daha yüksek trafik ihlali cezaları

1 Mayıs tarihinden itibaren trafik cezalarının derhal toplanma maliyeti yüzde 5 oranıyla artıyor.  Böylece birinci dereceli bir trafik ihlalinde, 55 euroluk bir para cezasının toplanma maliyetinden dolayı 58 euro ya yükseliyor. Hız sınırı ihlali cezalarında da yasal hız sınırının 10 km/s üzerinde olanlara 50 euro dan 53 euro ya bir artış var. Saatte her bir ek kilometre için ceza miktarına  5 euro yerine 6 euro eklenirken,  kentsel  ve hız sınırının 30 km oldugu alanalarda her bir ek kilometre için 10 euro yerine 11 euro eklenecek. Bundan böyle alkollü iken direksiyon başına geçenler 105 euro veya bir alkol testinde 0,22 mg / litre de  fazla üfleyenler (1 litre kanda 22 gram alkolün bulunması demektir) 179 euro luk bir para cezası ödemek zorunda kalacaklar.

Altıncı devlet reformlarında bu artışları almak için, bölge yetkililerin beş uygulama kararları gerekli oldu. Polinfo.be sitesinde yeni artış oranlarını inceleyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER