© © 2024 S-B-E Ltd

1 KASIM'DA BELÇİKALILAR İÇİN NELER DEĞİŞİYOR?

1 KASIM'DA BELÇİKALILAR İÇİN NELER DEĞİŞİYOR? Belçika’da, her ay olduğu gibi kasım ayında da yaşamı etkileyecek değişiklikler gerçekleşti.

Bruxelles Korner 

Kadir Duran 

 

1 KASIM'DA BELÇİKALILAR İÇİN NELER DEĞİŞİYOR?

Belçika’da, her ay olduğu gibi kasım ayında da yaşamı etkileyecek değişiklikler gerçekleşti.

1 Kasım’dan itibaren enerji, ulaşım, sağlık, bilişim ve sosyal yardımlar alanında önemli düzenlemeler yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeler şöyle:   

1-) PEB Enerji Sertikasıyla kiralarda endeks sınırlaması

Valon Bölgesi'nde kiraların endekslenmesi PEB Enerji Sertifikası’na bağlı olarak sınırlanacak.  

PEB A, B ve C sertifikasına sahip binalar endeksleme sınırlamasından etkilenmeyecek. 

PEB D ve E sertifikasından yararlanan konut sahipleri, sırasıyla en fazla yüzde 50 ile yüzde 75 oranında endeksleme ile sınırlanacak.  

Son olarak PEB F ve G binalarının kiraları ile belgesi olmayan binaların kiraları endekslenmeyecek.

Enflasyona ve enerji krizine bir yanıt olarak geliştirilen bu sistemin her yıl yenilenebileceği ve yıllık olarak uygulanacağı öngörülüyor.

2-) Ecopower'da sabit fiyatlı sözleşmeler sona erdi

Flaman Bölgesi’nde yeşil enerji sağlayan enerji kooperatifi Ecopower, sabit fiyatlı enerji sözleşmelerinden vazgeçiyor.

Ecopower, yaklaşık 56 bin iş birlikçisine bir e-posta gönderdi. Kuruluş, iş birlikçilerinden ücretleri artırmasını ve fiyat listesini mevcut piyasa koşullarına göre ayarlamasını istedi.   

İş birlikçiler bir yandan sabit, diğer yandan değişken parametrelere göre hesaplanan bir oran ödeyecek.

Engie ve Eneco başta olmak üzere birçok enerji tedarikçisi, sabit fiyatlı sözleşmeler sunmayacağını açıkladı.

3-) Flaman bölgesinde eczanelerde aşı yapılabilecek

Flaman aşı merkezleri daha seyrek açılacak. Bu nedenle isteyen vatandaşlar, eczacılar ve pratisyen hekimler tarafından aşılanabilecek.

4-) Fransa'da  kış lastikleri takma zorunluluğu ertelendi

 

Bir yıl önce, 1 Kasım 2021'de Fransa'da Dağ Yasası yürürlüğe girmişti. Bu yasaya göre sürücüler araçlarını kışın Fransa'nın yüksek dağlık bölgelerinde kar lastikleri veya zincirle donatmak zorundaydı. Bu zorunluluk, 31 Aralık 2022'ye kadar durduruldu.

Dağ Yasası, 1 Kasım'dan itibaren, kış döneminde 1 Kasım-31 Mart arasını kapsayan kış döneminde, Alpler, Korsika, Massif Central, Massif Jura, Pyrenees, Massif Vosgien’in içinde bulunduğu Fransız Bölgesi’ndeki 48 yer için geçerliydi. Sürücüler, bir ihlal durumunda 135 euro para cezasına çarptırılabiliyordu ve aracı trafikten men edilebiliyordu. Ehliyetten ise puan düşülmüyordu.

Kış lastiği veya kar zinciri zorunluluğu, kışın bireylerin güvenliğini artırmayı ve zorlu iklim koşullarına bağlı kazaları azaltmayı amacıyla getirildi.

Bu tedbir, hafif ve ticari araçlar, karavanlar, ağır vasıtalar ve yolcu otobüslerine yönelik olarak uygulanıyordu. 

5-) Google Hangouts ortadan kalkıyor

Google Hangouts mesajlaşma uygulamasına erişim kaldırıldı.   

Google Hangouts, Amerikan şirketi Google tarafından geliştirilen, platformlar arası bir mesajlaşma uygulaması. Uygulama yine Google’ın geliştirdiği iletişim yazılımı olan Google Chat'e dönüştürülüyor.

6-) Ordu için yemek kuponları

Belçika ordusu üyesi yemek kuponu alacak. Düzenleme, geçen şubat ayında alınan bakanlar kurulu onayıyla yürürlüğe girdi. 

7-) ORES’ten belediyelere aydınlatmanın kesilmesi önerisi 

Valon Bölgesi'ndeki 197 belediyenin kamu aydınlatmasını yöneten ve işleten ORES Elektrik Operatörü, sokak aydınlatmasının kesilmesi önerisini 164 belediyeye sundu. 

Öneri, belediyelerinin her birinin 1 Kasım 2022'den 31 Mart 2023'e kadar gece yarısı ile 05:00 arasında belediye kamu aydınlatmasını kesmesini içeriyor.

Öneriyle tüketimin azaltılması ve elektrik maliyetindeki artışın belediye bütçeleri üzerindeki etkisinin düşürülmesi hedefleniyor.

Belediyeler, gecenin bir bölümünde sokak aydınlatmasının durdurulması önerisini kabul etti. 

8-) Eczanelerde Covid-19 testi yapılabilecek

Covid-19 semptomları yaşayan kişiler, eczanelerde test yaptırabilecek.

Altı günden daha kısa bir sürede koronavirüs semptomları yaşayanlara eczanede hızlı bir antijen testi yapılabilecek. Bu testin sonuçları 15-30 dakika içerisinde alınabiliyor.

9-) Valon Bölgesi’nde Covid Safe Bileti uygulaması

Brüksel Başkent bölgesinden sonra Covid Safe Bileti, 1 Kasım-15 Ocak 2022 tarihleri ​​arasında Valon Bölgesi genelinde geçerli olacak.

Bu sağlık kartı, dans salonlarında ve gece kulüplerinde, barlarda, kafelerde ve restoranlarda, iç spor merkezlerinde ve fitness salonlarında kullanılacak.   

Ayrıca parti ve performans salonları, hastanelere ve bakım evlerine gelen ziyaretçiler, 50’den fazla kişiyi bir araya getiren iç mekânlar ile 200'den fazla kişinin bulunduğu dış mekânlardaki etkinlikler için sağlık kartı istenecek.   

Covid Safe Bileti, toplu taşıma araçlarında, kamu hizmetlerinde, okullarda, mağazalarda, alışveriş merkezlerinde, iş yerlerinde ve yerel makamların yetkilendirdiği etkinliklerde geçerli olmayacak. 

10-) WhatsApp bazı akıllı telefonlarda kullanılamayacak

 

Android 4.1, iOS 10 veya KaiOS 2.5.1'den daha eski bir işletim sistemi çalıştıran akıllı telefon sahipleri WhatsApp'ı kullanamayacak. 

11-) İş göremezlik yardımlarının ödeneği ve miktarı sınırlanacak

İş göremezlik ödeneği ve miktarına sınırlama getiriliyor. İş göremezlik bağlamında alınacak tazminatlar özel duruma bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor.

12-) Doğum veya evlat edinme ödeneği ve miktarı kısıtlanacak

Doğum veya evlat edinme ödeneği ve miktarının sınırlandırılmasına karar verildi. Hamilelik veya evlat edinmeyle ilgili yardımlar özel duruma bağlı olarak değişebiliyor.

Ödenekle ilgili tutarlar ve tavanlar 1 Kasım 2022 tarihine kadar güncellenmişti.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER